Visste du dette om den skotske kilten?

En kilt er en del av en type britisk-keltisk folkedrakt for menn. Selve kilten er et knelangt skjørt. Skal du en tur til Edinburgh vil du garantert lære om den tradisjonsrike kilten, men det skader ikke å lese seg opp litt på forhånd.

Her er syv interessante fakta om kilt som du kanskje ikke visste om.

1. Kilten stammer ikke fra Skottland

Den skotske kilten var opprinnelig et langt, viklet tøystykke som lignet mer på en romersk toga. Det er først i senere tid at kilten har blitt redusert til et knelangt skjørt, og denne versjonen stammer opprinnelig fra Frankrike – ikke Skottland.

2. “True Scotsman” er en myte

Har du noen gang lurt på hva skotter går med under kilten? “True Scotsman” viser til menn som ikke går med noe under kilten, noe som har blitt en populær myte over hele verden. Dessverre er dette rett og slett det – en myte.

Det er ingen norm å gå naken under kilten, tvert imot er det svært upraktisk i Skottland hvor det ofte er kjølig og vindfullt. De fleste skotter foretrekker å pakke sine edlere deler inn i noe varmt og beskyttende.

3. Kilten er svært kostbar

En ekte skotsk kilt er overraskende kostbar – kanskje ikke like overraskende for oss nordmenn som er vant til den stive prisen på bunader, men likevel mer kostbar enn du kanskje ville ha gjettet. En ekte skotsk kilt i ull koster rundt 5000 kroner, og da har vi ikke regnet med strømper, sko, jakke, skjorte og annet tilbehør.

4. Kilt brukes også i Irland

Kilten brukes ikke bare i Skottland, men også i Irland. Den tradisjonelle irske kilten er sennepsgul, og ble opprinnelig tilsatt farge fra det svært kostbare stoffet safran. I Skottland er kilten tradisjonelt rutemønstret.

Eldre historier om kiltens opphav forteller at folk gikk over isen fra Irland til Skottland kledt i kilt, og bosatte seg der.

5. Seks meter stoff

Det er ikke vanskelig å sy sin egen kilt, men det krever mye stoff. Foldeskjørtet lages av et åpent tøystykke på omtrent seks meter. Irske kilter lages gjerne av lin, mens den skotske kilten lages av ull.

6. Mønsteret viser klanen man tilhører

Tartan er mønsteret på tekstilet. I Skottland bruker man tradisjonelt tartanen fra den klanen man tilhører, og det finnes mer enn 25 000 registrerte tartaner. I Irland viser tartanen til det stedet slekten kommer fra – omtrent som den norske bunaden.

7. Ikke bare en høytidsdrakt

I Skottland er ikke kilten bare en høytidsdrakt, men et klesplagg som fint kan brukes i det daglige. Det er som regel overdelen som avgjør om kilten brukes til fest eller hverdags.